Aarding

Elk vertrek van het huis is voorzien van stopcontacten en andere elektrische aansluitpunten. Ondanks dat er alles aan gedaan is om de elektrische installatie en de apparatuur zo veilig mogelijk te maken, kunnen er toch riskante situaties ontstaan.


Geaarde stopcontacten

In vochtige ruimtes als badkamer, keuken, garage, kelder en schuur vindt u geaarde stopcontacten. Vocht en metaal zijn namelijk goede geleiders van elektriciteit. Mocht er een defect optreden in een elektrisch apparaat, dan zorgt de aardleiding ervoor dat de elektriciteit via de aarde wegvloeit.


Veilig en handig

In nieuwe woningen vindt u overal in huis geaarde stopcontacten. De reden hiervan is dat er in huis steeds meer metaal (stroomgeleidende onderdelen) en geaarde apparatuur te vinden is. Het is niet alleen veilig, maar ook handig als er in alle kamers geaarde stopcontacten aanwezig zijn. Veel apparatuur heeft tegenwoordig namelijk geaarde stopcontacten nodig.


Belangrijke aandachtspunten

  • Een deugdelijke aarding biedt extra bescherming. Het voorkomt dat apparaten onder spanning komen te staan.
  • De huiseigenaar is zelf verantwoordelijk voor een deugdelijke installatie.
  • Voer zelf geen reparaties uit aan de elektrische installatie, want daardoor kunnen onveilige situaties ontstaan.
  • Laat reparaties door een erkende vakman uitvoeren.
  • Als de stekker niet past, dan mag het apparaat niet op het betreffende stopcontact worden aangesloten.
  • Als uw installatie geaard is via de waterleiding, schakel dan de hulp in van een erkend elektrotechnisch installateur.
  • Laat uw elektrische installatie controleren na een verbouwing, aanpassing aan de installatie of bij verhuizing en als u niet zeker weet of u over een goed systeem van aarding beschikt.
  • Test uw aardlekschakelaar tenminste twee keer per jaar door de 'testknop' in te drukken. Bijvoorbeeld wanneer u uw klok verzet van winter- naar zomertijd en andersom.
  • Het is aanbevolen om de aardelektrode 1 x per 10 jaar door een elektrotechnisch installateur te laten controleren.

Wilt u nog meer informatie of een offerte voor het controleren van uw aardinginstallatie neem dan contact met ons op.

Zeemanelektro is erkend installateur met professionele meetapparatuur zodat u zeker bent van een juiste meting en veilige installatie.