Montagemateriaal zonnepanelen

montage-systemen-zonnepanelen

Zeemanelektro levert een breed scala aan montage systemen voor zonnepanelen. In grote lijnen kun je deze verdelen in systemen voor:

  • Zonnepanelen op een schuin dak
  • Zonnepanelen op een plat dak
  • Zonnepanelen in de tuin

Zonnepanelen plaatsen op een schuin dak

Meestal liggen zonnepanelen op een schuin dak. De hellingshoek van het dak bepaalt of de hoek van de zonnepanelen nog verder moet worden bijgesteld. Bij de plaatsing van zonnepanelen op een schuin dak zijn de volgende opties mogelijk:

  • Panelen op het dak monteren
  • Panelen in het dak monteren

Wanneer de zonnepanelen op het dak worden geplaatst, dan betekent dit dat ze bovenop de dakbedekking worden geïnstalleerd. Wanneer zonnepanelen in het dak worden gemonteerd, dan wil dit zeggen dat zonnepanelen tussen de dakpannen worden geplaatst.

De meest rendabele optie van de twee is om zonnepanelen op het dak te monteren. Op deze manier zijn zonnepanelen beter in staat om zichzelf te koelen met behulp van de wind, waardoor de zonnepanelen betere prestaties leveren. Soms worden zonnepanelen in het dak gemonteerd. Dit is puur en alleen omdat het er op deze manier stijlvoller uitziet.

Daarnaast zijn de kosten van het monteren van zonnepanelen in het dak hoger dan zonnepanelen monteren op het dak. Dit betekent dat het rendement op je investering nog verder uit elkaar ligt.

Zonnepanelen plaatsen op een plat dak

Platte daken zijn zeer zeker geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Als eerste zal worden bepaald of het dak sterk genoeg is om het gewicht van de zonnepanelen plus het metalen frame te kunnen ondersteunen. Het metalen frame moet namelijk ook nog worden voorzien van ballast om de meest extreme weersomstandigheden te doorstaan.

Een groot voordeel van het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is dat je de hoek naar de zon en richting naar de zon vrij kan bepalen.

Het frame bestaat onder andere uit een onderconstructie die op speciale platen bevestigd wordt. Deze platen worden aan elkaar vast gemonteerd voor extra standvastigheid. Op deze platen zal uiteindelijk ook de ballast komen te liggen. Het frame wordt bevestigd bovenop de onderconstructie, waarop de zonnepanelen worden bevestigd. Dit frame kan worden bijgesteld om de meest efficiënte hellingshoek van de zonnepanelen in te stellen.

Zeemanelektro heeft met FlatFix, FlatFix Fusion en Ubbink standaard veel mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak.

Zonnepanelen plaatsen in de tuin

Het plaatsen van zonnepanelen in de tuin is een optie welke steeds vaker voorkomt, natuurlijk lees je over grote zonnepanelen projecten in braakliggende gebieden door de overheid of bedrijven, maar ook steeds meer particulieren zien het extra rendement van de tuin door het plaatsen van zonnepanelen.

Zonnepanelen in de tuin plaatsen is een goede keus wanneer bijvoorbeeld jouw dak naar het noorden is gericht of gedurende de dag veel in de schaduw ligt. Het kan natuurlijk ook dat je in een monumentale woning woont en geen toestemming krijgt om zonnepanelen te plaatsen op je dak. Het is ook belangrijk om eerst te overleggen met de Bouw- en Woningtoezicht (BWT) van je gemeente voordat je zonnepanelen in je tuin wilt plaatsen; dit is namelijk wel aan regels gebonden.

Het plaatsen van zonnepanelen in de tuin is over het algemeen wat duurder en gecompliceerder. Er zal namelijk eerst een goede fundering gemaakt moeten worden. Deze fundering moet stevig genoeg zijn om extreme weersomstandigheden te doorstaan. Daarnaast moet de tuin goed onderhouden worden, zodat planten of bomen de zonnepanelen niet kunnen belemmeren.

Nog een belangrijk punt waar helaas rekening mee gehouden moet worden, is dat je voorzorgsmaatregelen moet treffen voor eventuele diefstal. Zonnepanelen zijn namelijk ontzettend populair onder dieven. Beveiligingsmaatregelingen zoals camera’s en hekwerk zijn essentieel wanneer je de veiligheid van je zonnepanelen wilt garanderen.