Overige componenten

Omdat de huidige installatiekasten met DIN-rail worden uitgevoerd, zijn de verschillende componenten gemakkelijk te monteren en demonteren. Een component wordt op de DIN-rail geklikt waarna ze door een verende borging komen vast te zitten. Om een component weer vrij te krijgen kan de borging met een schroevendraaier worden teruggetrokken.

 

In een verdeelkast kunnen ook andere componenten zitten of geïnstalleerd moeten worden, zoals een automaat voor een kookgroep (elektrische kookplaat inductie/keramisch of een zware oven), een beltrafo of een wcd (wandcontactdoos) voor de aansluiting van de beltrafo.


Kookgroep of fornuisgroep in de meterkast

Omdat kooktoestellen veel vermogen gebruiken kunnen deze niet op een installatieautomaat worden aangesloten, er kan dan overbelasting optreden. Daarom worden kooktoestellen op twee eindgroepen aangesloten, die echter wel gelijktijdig moet kunnen worden uitgeschakeld. Dit doet een fornuisautomaat (kookgroep). Een fornuisgroep is eigenlijk een combinatie van twee installatieautomaten (dus 2 keer een fase en 2 keer een nul). Fase en nul worden afzonderlijk aan de voedingskant van de automaat doorgekoppeld en op de voeding in de verdeelkast aangesloten. Op de afgaande kant van de automaat worden twee aparte fase- en nuldraden aangesloten die dan samen met een beschermleiding op de kookgroep wcd (perilex) worden aangesloten. Soms gebruikt een kookgroep zoveel vermogen dat deze manier van beveiligen onvoldoende is. De kookgroep moet dan op 3-fasen worden aangesloten. Hiervoor wordt een 3-polige installatieautomaat met nul gebruikt, die vervolgens wordt aangesloten op een 3-fasen aardlekschakelaar. Hiervoor moet het energiebedrijf wel een 3-fase- en nulaansluiting leveren. In veel gevallen is dan de bijbehoren zekeringwaarde 3x25A.

Beltransformator in de meterkast

Er zijn beltrafo’s verkrijgbaar die rechtstreeks op de DIN-rail kunnen worden gemonteerd. Op deze beltrafo zit een dubbelpolige schakelaar voor het in- en uitschakelen van de beltransformator. Deze trafo’s worden met bijgeleverde draadjes op een speciale uitbreidingsklem aangesloten, die via een installatieautomaat bij een eindgroep is gemonteerd. Aan de afgaande kant (secundaire) kan dan de kabel naar de belinstallatie worden aangesloten. Als een beltrafo buiten de verdeelkast wordt geplaatst moet dit volgens NEN 1010 via een wcd of via een dubbelpolige schakelaar. Er zijn wcd’s die direct op de DIN-rail kunnen worden gemonteerd, deze worden op dezelfde wijze aangesloten als de beltrafo op de uitbreidingsklem. Vervolgens kan de beltrafo via een steker naast de kast worden aangesloten.

Boilerrelais in de meterkast

Een boilerrelais is niets anders dan een spoel die tijdens de lage tariefuren de boiler inschakelt en bij de hoge tariefuren weer uitschakelt. Op het boilerrelais zit een drukknop waarmee de boiler buiten het laagtarief kan worden ingeschakeld. Het in en uitschakelen kan via een voedingskabel van het energiebedrijf met een spanning met afwijkende frequentie, of via een hulpader (een extra ader in de voedingskabel van het energiebedrijf naar de woning). Plaatsen en aansluiten van een boilerrelais wordt door het energiebedrijf gedaan. Zeemanelektro of een collega installateur moet de leiding naar de boiler leggen en deze in de verdeelkast aansluiten.