Verdeling van groepenkast in de meterkast

De eindgroepen welke aanwezig zijn in de groepenkast dienen gelijkmatig te worden verdeeld over de aanwezige aardlekschakelaars. De NEN 1010 schrijft voor aan welke eisen het verdelen van de groepen binnen een elektrische installatie moet voldoen. Zeemanelektro.nl volgt hierin altijd de voorgeschreven richtlijnen en zorgt voor een veilige verdeling van uw installatie.


Elektragroepen verdelen in de groepenkast

Zitten er meerdere groepen in een ruimte? Deze moeten over twee aardlekschakelaars worden verdeeld. Wanneer er toch een aardfout ontstaat en een van de aardlekschakelaars uitschakelt is er nog altijd spanning in de betreffend ruimte. Dit is ook van toepassing bij het verdelen van groepen welke op dezelfde verdieping zitten. Deze moeten altijd worden verdeeld over de aanwezige aardlekschakelaars. Op deze manier blijft er altijd spanning aanwezig op iedere verdieping op het moment dat er toch een aardlekschakelaar uitgeschakeld.


Uw nieuwe groepenkast direct door ons laten samenstellen?


Zware apparaten

Wanneer een apparaat een vermogen heeft van 2.000 Watt of meer wordt deze volgens de NEN 1010 geclassificeerd als zwaar apparaat. Dat betekent dat dit apparaat op een eigen eindgroep moet worden aangesloten in de groepenkast. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de wasmachine, de wasdroger, de oven of de vaatwasser. Als deze apparaten op dezelfde groep worden gezet en vervolgens gezamenlijk worden aangezet zal de totaalstroom welke nodig is om de apparaten te laten werken groter dan 16 A zijn. Hierdoor zal er overbelasting ontstaan en zal uw hoofdzekering er dus uitslaan.

Omdat de elektrische kookplaat een hoger vermogen heeft dan andere zware elektrische apparaten kan deze niet worden aangesloten op een gewoon installatieautomaat. Hiervoor moet een speciale dubbelpolige fornuisgroep in de groepenkast worden geplaatst. In het geval van een 3-fasen kookplaat zal er zelfs een krachtgroep in de groepenkast moeten worden geplaatst om uw kookplaat veilig aan te sluiten.


Elektragroepen verdelen bij een 3-fasen hoofdaansluiting

Wanneer u een 3-fasen hoofdaansluiting heeft moeten de groepen worden verdeeld over de drie verschillende fasen. Tegenwoordig raadt de NEN 1010 het gebruik van 4-polige aardlekschakelaars streng af, vandaar dat de drie fasen over de 2-polige aardlekschakelaars moeten worden verdeeld.

Op een 2-polige aardlekschakelaar kan slechts één van de drie fasen worden aangesloten. Hierdoor is het van belang dat u altijd drie 2-polige aardlekschakelaars in u groepenkast heeft als u een 3-fasen hoofdaansluiting heeft. Dan kunnen namelijk alle drie fasen worden aangesloten op een aardlekschakelaar en kunt u dus volledig gebruik maken van uw aansluiting. Wanneer er slechts twee 2-polige aardlekschakelaars aanwezig zijn kan één van de drie fasen niet worden aangesloten en wordt er dus een 'dode' fase gecreëerd. Dit is uiteraard zeer onwenselijk, omdat het voor een onbalans zorgt in de verdeling van de groepenkast.


InstallQ installateur met zegelrecht

U kunt door de vakmensen van Zeemanelektro.nl een nieuwe groepenkast laten installeren. Wij zijn InstallQ erkend installateur en hebben zegelrecht bij alle netwerkbedrijven in Nederland. Daarom mogen wij alle werkzaamheden aan uw groepenkast uitvoeren en bent u bij ons verzekerd van een veilige elektrische installatie voor uw woonhuis of bedrijf.


Deskundig advies

Twijfelt u wat er nodig is om een nieuwe groepenkast bij u te laten installeren? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. De vakmensen van Zeemanelektro.nl zullen u dan vakkundig adviseren en samen met u meedenken om tot de voor u ideale oplossing te komen waardoor u de juiste groepenkast voor uw situatie geïnstalleerd krijgt.