Dynamic Load Balancing

Tegenwoordig hebben huishoudens steeds meer zware apparaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vaatwasser, de wasmachine (en wasdroger) en/of de elektrische kookplaat. De hoeveelheid stroom welke van het netwerk binnenkomt is echter beperkt. Wanneer er dan ook nog een elektrische auto bij de zware stroomverbruikers komt kan het netwerk overbelast raken als deze apparaten tegelijkertijd gebruikt worden en dus kan er stroomuitval optreden. Om dit te voorkomen moet de belasting van het stroomnetwerk worden verdeeld en dat is precies waar Dynamic Load Balancing voor zorgt.


Wat is Dynamic Load Balancing?

Dynamic Load Balancing is een techniek die ervoor zorgt dat uw stroomnetwerk niet overbelast raakt. Het zorgt ervoor dat tijdens het laden van uw elektrische auto op ieder moment wordt bijgehouden hoeveel stroom uw gehele netwerk gebruikt. Dit kan omdat de software voor Dynamic Load Balancing communiceert met uw slimme meter. Wanneer er dan overbelasting dreigt te ontstaan wordt het laadvermogen van uw laadpaal tijdelijk omlaag gebracht (of eventueel wordt het laden zelfs even stopgezet). Op dat moment kunnen uw overige elektrische apparaten hun werk naar behoren doen. Wanneer de verbruikspiek van de hoeveelheid stroom weer voorbij is zal de laadpaal automatisch weer op een hoger vermogen gaan laden.


Uw nieuwe elektrische laadpaal direct door ons laten plaatsen?


De voordelen van Dynamic Load Balancing

  • Voorkom overbelasting: Doordat het laadvermogen van de laadpaal tijdelijk wordt verlaagd zal er geen overbelasting optreden op uw stroomnetwerk en daarmee wordt het uitvallen van de stroom voorkomen;
  • Laad altijd maximaal: Omdat het laadvermogen automatisch wordt verlaagd als er overbelasting dreigt te ontstaan hoeft er geen laadlimiet te worden ingesteld en kan uw auto dus op ieder moment van de dag op de (op dat moment mogelijke) maximale snelheid laden;
  • Geen onnodige verzwaring van uw hoofdaansluiting: Omdat de energie voor uw laadpaal kan worden aangepast tijdens het gebruik is het vaak niet nodig om onnodig te verzwaren naar een zwaardere hoofdaansluiting voor uw stroomnetwerk waarvoor u meer capaciteitstarief moet betalen;
  • Gelijktijdig laden: Door Dynamic Load Balancing is het mogelijk om meerdere auto's tegelijkertijd op te laden;
  • Solar Charging: Door uw zonnepanelen te laten samenwerken met de software van Dynamic Load Balancing is het mogelijk om uw auto op te laden door alleen gebruik te maken van zonne-energie.

De werking van Dynamic Load Balancing

Bij een laadpaal zonder Dynamic Load Balancing zal er overbelasting ontstaan op het moment dat er te veel elektrische apparaten gelijktijdig gebruik worden. Hierdoor zal de hoofdzekering eruit springen en worden alle apparaten dus uitgeschakeld.

Dynamic Load Balancing zorgt ervoor dat uw auto laadt op het beschikbare vermogen. Hierdoor kunt u de meerdere apparaten gelijktijdig gebruiken en zal, zodra de overige apparaten weer worden uitgeschakeld, de auto weer op het maximale vermogen laden.


Het verschil tussen Dynamic Load Balancing en een laadlimiet

Voor een laadpaal waarop geen functie zit voor Dynamic Load Balancing wordt vaak en laadlimiet ingesteld. Dit houdt in dat de maximale hoeveelheid stroom welke van het netwerk kan worden afgenomen wordt begrensd. Ten opzichte van Dynamic Load Balancing heeft dit een aantal nadelen.

Ten eerste zal uw auto minder snel opladen. De laadlimiet is een vaste laadwaarde welke niet naar beneden kan worden bijgesteld tijdens het laden. Omdat u ook nog gebruik moet kunnen maken van andere apparaten terwijl u uw elektrische auto aan het opladen bent zal deze limiet dus lager liggen dan de maximale laadwaarde van Dynamic Load Balancing. Omdat de maximale laadwaarde van Dynamic Load Balancing wel naar beneden kan worden bijgesteld tijdens het laden zult u met Dynamic Load Balancing dus altijd op de (op dat moment mogelijke) maximale snelheid laden en daarmee zo efficiënt mogelijk laden.

Ten tweede kan er nog steeds overbelasting van uw stroomnetwerk ontstaan. Ondanks dat de limiet relatief laag wordt ingesteld blijft het een vaste waarde om me te laden. Dat betekend dus dat op het moment dat er geladen wordt deze limiet zal worden afgenomen van uw stroomnetwerk. Dus bij een limiet van 13 A zal er tijdens het laden constant 13 A van uw stroomnetwerk worden afgenomen, waar deze waarde bij Dynamic Load Balancing variabel kan zijn. Hierdoor kan er bij gebruik van meerdere apparaten tegelijk alsnog overbelasting van uw stroomnetwerk ontstaan, waardoor door hoofdzekering eruit zal springen en dus al uw elektrische apparaten worden uitgeschakeld.


Verzwaren van uw hoofdaansluiting

In Nederland is er sprake van een capaciteitstarief. Dat wil zeggen dat de jaarlijkse kosten hoger worden als de hoofdaansluiting van uw stroomnetwerk zwaarder is. Is het dan altijd nodig om uw hoofdaansluiting te verzwaren op het moment dat u een elektrische auto aanschaft en dus elektrisch moet gaan laden? Het antwoord op deze vraag is: Als er Dynamic Load Balancing op uw laadpaal aanwezig is hoeft dit niet per se, maar het kan handig zijn.

Het is namelijk het geval dat het capaciteitstarief in Nederland voor een 1-fase, 230 V, 35 A hoofdaansluiting gelijk is aan dat van een 3-fasen, 3 x 230 V, 3 x 25 A hoofdaansluiting. Wanneer u dus u hoofdaansluiting laat verzwaren moet u eenmalig de kosten voor de verzwaring betalen (deze kosten liggen tussen de €250,00 en €350,00 inclusief btw afhankelijk van de netwerkbeheerder), maar de jaarlijkse kosten blijven gelijk. Nadat u dus deze eenmalige kosten heeft betaald kunt u alleen maar profiteren van de voordelen van een 3-fasen hoofdaansluiting.

Voor het laden van uw elektrische auto betekent dit dat u met een 3-fasen hoofdaansluiting (veel) sneller zult laden. In een 1-fase, 35 A hoofdaansluiting kan maximaal geladen worden op een laadsnelheid van 20 A. Voor een 3-fasen, 3 x 25 A hoofdaansluiting kan er maximaal worden geladen op een laadsnelheid van 16 A per fase. Dat betekent dat er dus in totaal op een laadsnelheid van 3 x 16 A = 48 A kan worden geladen. Dit is een factor 2,4 keer zo snel. Zoals in de voorbeeld afbeelding hierboven ook te zien is kan bij een 3-fasen hoofdaansluiting de oplaadtijd van uw auto worden teruggebracht naar 5,21 uur in plaats van de 12,5 uur welke u nodig heeft voor het laden van uw auto bij en 1-fase hoofdaansluiting.

Naast het feit dat u uw elektrische auto sneller kunt opladen zult u in de toekomst (zeer waarschijnlijk) sowieso de overstap maken naar een 3-fasen hoofdaansluiting. Er komen steeds meer elektrische apparaten op de markt en deze moeten uiteindelijk allemaal worden voorzien van stroom. Als u in de toekomst naast uw laadpaal ook en elektrische kookplaat of een warmtepomp heeft wordt de belasting van uw aansluiting te hoog voor een 1-fase hoofdaansluiting. Door nu direct de overstap naar een 3-fasen hoofdaansluiting te maken bij het laten plaatsen van uw laadpaal bent u ook direct klaar voor de (elektrische) toekomst.


Meerdere auto's gelijktijdig opladen

Heeft u meer dan één elektrische auto of verwacht u dat in de toekomst te hebben? Dan is Dynamic Load Balancing bijna een must have voor uw laadpaal als u deze gelijktijdig wilt laden. De software van Dynamic Load Balancing zorgt ervoor dat u alle auto's gelijktijdig kan laden zonder dat er overbelasting van uw stroomnetwerk optreedt. Een laadlimiet is hier geen optie mee, omdat deze dan zo laag moet worden ingesteld dat het volledig opladen van uw auto's ontzettend lang zal gaan duren.

Heeft u een voorkeur voor het opladen van een bepaalde auto? Dankzij de app welke wordt meegeleverd bij de software van Dynamic Load Balancing kunt u eenvoudig zelf instellen welke auto uw voorkeur heeft en dus deze auto sneller laten laden dan de andere auto('s). Zo kunt u bijvoorbeeld alleen het laadvermogen van de tweede auto laten zakken als er overbelasting van uw stroomnetwerk te ontstaan. Via de app kunt u en laadprofiel aan de laadpalen toewijzen om zo volledig naar uw eigen behoefte uw auto's op te laden.


Dynamic Load Balancing en zonnepanelen

Steeds meer huishoudens hebben reeds zonnepanelen laten plaatsen of gaan dit op korte termijn laten doen. Helaas zal de aangekondigde afbouw van de salderingsregeling ervoor zorgen dat zonnepanelen minder rendabel worden, waardoor het belangrijker wordt om de eigen opgewekte zonne-energie zelf te gebruiken en niet terug te leveren aan het stroomnetwerk. Ook hier kan Dynamic Load Balancing een belangrijke rol in spelen.

Het is namelijk mogelijk om uw zonnepanelen te koppelen aan de software van Dynamic Load Balancing. Hiermee kunt u ervoor zorgen dat de auto alleen zal opladen op het moment dat de zonnepanelen energie opleveren en deze zonne-energie rechtstreeks naar de laadpaal wordt gebracht. Op deze manier kunt u uw auto energie neutraal opladen en maakt u ook nog eens optimaal gebruik van uw eigen opgewekte zonne-energie.

Schijnt de zon op een bepaalde dag niet, maar moet uw auto wel opladen? Dat is uiteraard geen probleem. U kunt eenvoudig de functie voor het opladen via zonne-energie (tijdelijk) uitzetten, waardoor uw auto weer gewoon op netstroom zal laden en zo hoeft u dus nooit met een lege batterij te staan.

Een laadpaal inclusief zonnepanelen

Naast het installeren van uw laadpaal kunnen wij ook zonnepanelen bij u aanleggen. Benieuwd naar ons volledige zonnepanelen programma? Kijkt u dan eens op Zeemanzonnepanelen.nl.


Deskundig advies

Twijfelt u of uw laadpaal Dynamic Load Balancing nodig heeft? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. De vakmensen van Zeemanelektro.nl zullen u dan vakkundig adviseren en samen met u meedenken om tot de voor u ideale oplossing te komen waardoor u het meeste rendement uit het opladen van uw elektrische auto haalt.