Zijn optimizers nodig of overbodig?

Optimizers nodig of overbodig

Bij het overwegen van de installatie van zonnepanelen hebt u de keuze uit twee soorten systemen:

  • Zonnepanelen met optimizers
  • Zonnepanelen zonder optimizers

De juiste keuze voor uw situatie hangt af van verschillende factoren, zoals de oriëntatie van uw huis ten opzichte van het zuiden, de locatie van de panelen en de aanwezigheid van objecten zoals bomen en dakkapellen die schaduw kunnen werpen. Onze ervaren medewerkers, met jarenlange expertise, staan klaar om u deskundig advies te geven en de optimale oplossing voor uw situatie te bepalen. Ontdek hoe wij u kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze voor duurzame energieopwekking.


Wat zijn power optimizers?

De SolarEdge power optimizer is een slimme DC/DC-omvormer die direct wordt gekoppeld aan elk zonnepaneel. Hierdoor transformeert het gewone panelen in intelligente energieopwekkers. Wat de SolarEdge power optimizers uniek maakt, is hun vermogen om voortdurend het Maximum Power Point (MPP) van elk individueel zonnepaneel te volgen, waardoor de energieopbrengst van het gehele fotovoltaïsche (PV)-systeem wordt gemaximaliseerd.

 

Daarnaast gaan de power optimizers nog een stap verder door elk afzonderlijk paneel te monitoren en de prestatiegegevens te communiceren naar het SolarEdge monitoring platform. Dit resulteert in verbeterd en kosteneffectief onderhoud op paneelniveau. Met deze geavanceerde technologie bent u verzekerd van optimale prestaties en een efficiënt beheer van uw zonne-energiesysteem. Ontdek de voordelen van SolarEdge en haal het maximale rendement uit uw zonnepanelen.


Veilig systeem

Onze power optimizers zijn uitgerust met de slimme SafeDC™-functie. Deze functie is ontworpen om de DC-spanning van zonnepanelen en de bijbehorende kabels automatisch te verlagen naar een veilig niveau wanneer de omvormer wordt uitgeschakeld. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij blikseminslag, brand of kortsluiting. Op die manier zorgen we ervoor dat uw systeem altijd op een veilige spanning blijft, wat extra gemoedsrust geeft, zelfs in onvoorziene situaties. Veiligheid staat voorop, en onze technologie werkt op de achtergrond om uw zonne-energiesysteem betrouwbaar te houden.


Optimizers maken uw systeem flexibel

Dankzij Maximum Power Point Tracking (MPPT) per zonnepaneel bieden onze systemen een flexibel installatie-ontwerp. U kunt verschillende oriëntaties, hellingshoeken en paneelsoorten in dezelfde string gebruiken. Onze SolarEdge power optimizers, in combinatie met SolarEdge omvormers, hebben een vaste stringspanning. Dit geeft installateurs de vrijheid om langere strings te gebruiken en verschillende lengtes te combineren voor optimale PV-systemen. Onze power optimizers zijn geschikt voor c-Si, dunne film en hoog vermogen zonnepanelen, met een indrukwekkende garantie van 25 jaar. Zo zorgen wij voor flexibiliteit en betrouwbaarheid in al onze zonne-energiesystemen.


Zonnepanelen zonder optimizers

Wanneer u zonnepanelen zonder optimizers hebt, kan het zwakste paneel de prestaties van het hele systeem beïnvloeden. Zelfs als slechts één paneel in de schaduw ligt, heeft dit een domino-effect op alle andere panelen en dus op uw algehele rendement. Maar met de investering in power optimizers behoort dit probleem tot het verleden.

 Power optimizers zorgen ervoor dat elk zonnepaneel onafhankelijk werkt, waardoor ze niet langer als een kettingreactie op elkaar reageren. Of het nu gaat om schaduw, vuil of andere omgevingsfactoren, elke module werkt op zijn best, ongeacht de omstandigheden. Zo maximaliseert u niet alleen de energieopbrengst van uw systeem, maar geniet u ook van een stabiel rendement, zelfs onder minder ideale omstandigheden. Een investering in power optimizers betekent dus niet alleen efficiëntie, maar ook consistentie in de prestaties van uw zonne-energiesysteem.

Zonnepanelen met optimizers

Met een power optimizer wordt elk zonnepaneel als een individuele energiebron behandeld. Als een zonnepaneel niet de beoogde minimumopbrengst behaalt, komt een power optimizer in actie om ervoor te zorgen dat dit niet ten koste gaat van de rest van het systeem. Hierdoor bent u verzekerd van maximale opbrengst uit elk paneel, ongeacht de omstandigheden. Of het nu gaat om schaduw, vuil of andere factoren, een power optimizer zorgt ervoor dat elk paneel optimaal presteert en draagt bij aan een consistente, efficiënte werking van uw zonne-energiesysteem. Kortom, met power optimizers wordt elke zonnestraal benut en geniet u van een continue, hoogwaardige energieproductie.


Wanneer heeft uw systeem optimizers nodig?

Power optimizers geven uw zonnepanelen de mogelijkheid om onafhankelijk van elkaar te opereren. In een systeem zonder optimizers kan de opbrengst snel afnemen als de zon niet gelijkmatig over alle panelen schijnt gedurende de dag. Stelt u zich voor: een boom die een deel van uw zonnepanelen in de schaduw werpt, een dakkapel op het dak waar uw panelen zijn geïnstalleerd, of panelen verspreid over verschillende dakvlakken. In deze scenario's wordt de opbrengst per paneel bepaald door het paneel dat de minste zon ontvangt, waardoor uiteindelijk alle panelen daarop worden afgestemd.

 Het risico ontstaat wanneer één paneel volledig in de schaduw ligt en geen energie opwekt. Dit heeft een domino-effect, waarbij de prestaties van alle andere panelen evenredig worden aan het slechtst presterende paneel. Kortom, in het ergste geval kan de schaduw op één plek uw hele systeem beïnvloeden. Power optimizers doorbreken dit probleem door elk paneel afzonderlijk te optimaliseren, zodat schaduw of ongelijke blootstelling geen invloed heeft op het rendement van de andere panelen. Het resultaat: maximale opbrengst, ongeacht de uitdagingen van uw dakomgeving.


Uw mogelijkheden en besparing direct inzichtelijk krijgen?


Wij helpen u met vrijblijvend en deskundig advies

Ervaart u een van de genoemde situaties of bent u nog niet zeker of optimizers de juiste keuze zijn voor uw systeem? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Bij Zeemanelektro.nl staan vriendelijke vakmensen klaar om u deskundig advies te geven. Samen met u denken we graag mee om tot de ideale oplossing te komen, zodat u het maximale rendement uit uw zonne-energiesysteem haalt. Uw vragen zijn welkom, en wij kijken ernaar uit om u te helpen de beste beslissing te nemen voor een efficiënte en rendabele investering in duurzame energie.