SolarEdge power optimizers

Bij de installatie van zonnepanelen heeft u de keuze tussen twee soorten systemen:

  1. Zonnepanelen met optimizers
  2. Zonnepanelen zonder optimizers

De juiste keuze hangt af van verschillende factoren, zoals de ligging van uw huis ten opzichte van het zuiden, de locatie van de zonnepanelen en eventuele obstakels (zoals bomen of een dakkapel) die schaduw kunnen veroorzaken. Dankzij de jarenlange ervaring van onze medewerkers kunnen wij u deskundig adviseren over de oplossing die het beste bij uw situatie past.


Wat zijn power optimizers?

De power optimizers van SolarEdge zijn DC/DC-omvormers die individueel worden aangesloten op elk zonnepaneel om ze slim en efficiënt te maken. De SolarEdge power optimizers verhogen de energieopbrengst van PV-systemen door continu het Maximum Power Point (MPP) van elk zonnepaneel afzonderlijk te volgen. Bovendien monitoren de SolarEdge power optimizers de prestaties van elk zonnepaneel en communiceren ze deze gegevens naar het SolarEdge monitoring platform. Dit zorgt voor verbeterd en kosteneffectief onderhoud op paneelniveau.


Wilt u direct inzicht krijgen in uw mogelijkheden en potentiële besparing?


Veiliger systeem

Elke SolarEdge power optimizer is uitgerust met de unieke SafeDC™-functie. Deze functie is ontworpen om automatisch de gelijkstroomspanning (DC-spanning) van de zonnepanelen en de gelijkstroomkabels (DC-kabels) te verlagen naar een veilig niveau wanneer de omvormer is uitgeschakeld of wanneer de netspanning wegvalt, zoals bijvoorbeeld bij blikseminslag, brand of kortsluiting.


Optimizers maken uw systeem flexibel

Door het toepassen van Maximum Power Point Tracking (MPPT) per zonnepaneel wordt een flexibel installatie-ontwerp mogelijk met meerdere oriëntaties, hellingshoeken en verschillende typen zonnepanelen binnen dezelfde string. SolarEdge power optimizers, in combinatie met SolarEdge omvormers, houden een constante stringspanning, waardoor het mogelijk is om meer flexibiliteit in het ontwerp te hebben met langere strings en strings van verschillende lengtes voor het ontwikkelen van optimale PV-systemen. De SolarEdge power optimizers zijn compatibel met kristallijne (c-Si), dunne film en hoog vermogen zonnepanelen en bieden een garantie van 25 jaar.


Optimizers en de opbrengst van uw zonnepanelen

Bij zonnepanelen zonder optimizers kan het zwakste zonnepaneel de prestaties van alle zonnepanelen verminderen. Zelfs als slechts één zonnepaneel in de schaduw ligt, kan dit een negatieve invloed hebben op alle andere zonnepanelen en daarmee op het algehele rendement.

Een SolarEdge power optimizer zorgt ervoor dat zonnepanelen afzonderlijk van elkaar werken. Als een zonnepaneel een verminderde opbrengst levert, voorkomt een power optimizer dat dit ten koste gaat van de opbrengst van de andere zonnepanelen. Op deze manier wordt gegarandeerd dat het PV-systeem de maximale opbrengst behaalt.


Wanneer heeft uw systeem optimizers nodig?

Optimizers laten uw zonnepanelen onafhankelijk van elkaar werken. In een systeem zonder optimizers kan de opbrengst snel verminderen als de hoeveelheid zon op de zonnepanelen niet gelijk is gedurende elk moment van de dag. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als een boom een deel van uw zonnepanelen blokkeert, er een dakkapel op het dak is waar uw zonnepanelen zijn geïnstalleerd, of als de zonnepanelen zich op verschillende dakvlakken bevinden. In deze situaties wordt de opbrengst per zonnepaneel gelijkgetrokken met de opbrengst van het zonnepaneel dat de minste opbrengst genereert. In het slechtste geval kan één volledig in de schaduw gelegen zonnepaneel ervoor zorgen dat alle zonnepanelen geen opbrengst meer hebben.

Is een van de bovengenoemde situaties van toepassing op uw daksituatie of komt er op een andere manier schaduw op het dak waar de zonnepanelen geïnstalleerd moeten worden? In dat geval is het verstandig om te overwegen een PV-systeem met optimizers te laten installeren. Op die manier kunt u toch het maximale rendement uit uw dakoppervlak halen.


Deskundig advies

Heeft u te maken met één van bovengenoemde situaties of twijfelt u nog of u optimizers voor uw PV-systeem nodig heeft? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. De vakmensen van Zeemanelektro.nl zullen u dan vakkundig adviseren en samen met u meedenken om tot de voor u ideale oplossing te komen waardoor het meeste rendement uit uw PV-systeem haalt.