Zonne-energie opslaan: De thuisbatterij / accu

De huidige regels met betrekking tot de salderingsregeling voor teruggeleverde zonne-energie garanderen dat u een volledige vergoeding ontvangt voor minstens uw eigen verbruik. Echter, sinds de Eerste Kamer in februari 2024 heeft besloten om de bestaande salderingsregeling ongewijzigd te laten, vragen steeds meer energiebedrijven een vergoeding voor de teruglevering van zonne-energie. Dit komt doordat het afvoeren van overtollige zonne-energie kosten met zich meebrengt voor de energiebedrijven. Deze terugleververgoeding maakt het minder aantrekkelijk voor consumenten om zonne-energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Dit zorgt ervoor dat er over het gehele jaar gezien een lagere vergoeding wordt uitbetaald voor de door u geproduceerde zonne-energie.

Als u echter nog steeds optimaal wilt profiteren van uw opgewekte zonne-energie, kan het verstandig zijn om een thuisbatterij of accu aan uw PV-systeem te koppelen. Op deze manier kunt u de energie die door uw zonnepanelen wordt opgewekt opslaan en op een later moment gebruiken wanneer u het nodig heeft, zonder het terug te leveren aan het elektriciteitsnet.


Waarom een thuisbatterij voor uw zonnepanelen?

Wanneer uw energiebedrijf een vergoeding vraagt voor teruggeleverde zonne-energie, zal dit ervoor zorgen dat u minder bespaart op uw energierekening. Dit komt doordat de vergoeding die u moet betalen wordt afgetrokken van de vergoeding die u ontvangt voor de teruggeleverde zonne-energie. Aangezien u niet alle opgewekte zonne-energie direct zelf gebruikt op het moment dat het wordt opgewekt, maar het later mogelijk opnieuw moet afnemen van het elektriciteitsnet (bijvoorbeeld 's avonds wanneer de zonnepanelen geen energie produceren), krijgt u in feite slechts een korting op uw energieprijs in plaats van volledige kostendekking. Het kan daarom voordeliger zijn om de niet gebruikte zonne-energie op te slaan om deze later zelf te gebruiken, in plaats van terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Het opslaan van de niet-gebruikte zonne-energie kan worden gerealiseerd door een thuisbatterij / accu toe te voegen aan uw zonnepanelensysteem.


Wilt u direct inzicht krijgen in uw mogelijkheden en potentiële besparing?


Een thuisbatterij zorgt voor meer eigen gebruik van zonne-energie

Met een thuisbatterij / accu kunt u de door uw zonnepanelen gegenereerde energie opslaan op momenten dat u deze niet direct nodig heeft, in plaats van deze terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Op die manier kunt u de opgeslagen energie later gebruiken op momenten die voor u het meest geschikt zijn, zoals 's avonds wanneer de zon al onder is gegaan of op regenachtige dagen wanneer de zonnepanelen geen energie produceren. Door meer van uw eigen opgewekte energie te gebruiken, wordt u minder afhankelijk van de terugleververgoeding van uw energieleverancier en kunt u dus meer geld besparen op uw energierekening. Doordat de zonne-energie wordt opgeslagen, hoeft u deze niet meteen te gebruiken. Hierdoor kunt u uw huishoudelijke apparaten, zoals de wasmachine, gebruiken op momenten die u het beste uitkomen, in plaats van te wachten tot uw zonnepanelen energie opwekken om zo kosten te besparen. In de onderstaande afbeelding wordt aan de hand van een voorbeeld uitgelegd wat een thuisbatterij / accu u kan opleveren:


De thuisbatterijen van Zeeman

Zeemanelektro.nl biedt verschillende systemen aan voor uw zonnepanelen installatie:

  • Zonnepanelen met Enphase IQ micro-omvormers
  • Zonnepanelen met SolarEdge optimizers
  • Zonnepanelen via een Solax Power string omvormer

Alle door Zeemanelektro.nl aangeboden installaties zijn geschikt voor een thuisbatterij / accu.


Zonnepanelen met Enphase IQ micro-omvormers

Wanneer u een systeem met Enphase IQ micro-omvormers laat plaatsen kunt u de Enphase IQ Battery laten toevoegen aan uw systeem. Enphase Energy heeft verschillende types thuisbatterijen / accu’s om de voor u optimale oplossing te installeren welke passend is bij uw energiebehoefte. Bovendien is er eenvoudig een extra thuisbatterij / accu toe te voegen aan het systeem wanneer uw energiebehoefte toeneemt en u uw zonnepanelen systeem met extra zonnepanelen (en micro-omvormers) wilt gaan uitbreiden. Via onderstaande link kunt u meer informatie vinden over energie opslag binnen het Enphase Energy systeem met IQ micro-omvormers:


Zonnepanelen met SolarEdge optimizers

Om gebruik te maken van een thuisbatterij/accu in een zonnepanelen systeem met SolarEdge optimizers moet u een omvormer hebben welke hiervoor geschikt is. SolarEdge biedt diverse 1-fase en 3-fasen StoreEdge omvormers aan waar een thuisbatterij/accu aan gekoppeld kan worden. De SolarEdge Home Battery is gemaakt om te koppelen aan de SolarEdge StoreEdge omvormers waardoor u maximaal kunt profiteren van de door uw zonnepanelen opgewekte energie.

Heeft u op dit moment een SolarEdge system met optimizers welke geen omvormer heeft welke geschikt is voor het gebruik van een thuisbatterij/accu? Dan kunt u uw zonnepanelen systeem uitbreiden met de SolarEdge StoreEdge Interface. Deze interface is ontworpen om eenvoudige installaties te upgraden, zodat zonne-energie wel kan worden opgeslagen in de SolarEdge Home Battery. Op deze manier hoeft u niet uw omvormer volledig te laten vervangen, maar kan een eenvoudige toevoeging ervoor zorgen dat u uw opgewekte zonne-energie direct kan opslaan voor eigen gebruik op een later moment. Via onderstaande links kunt u meer informatie vinden over energie opslag binnen het SolarEdge systeem met optimizers:


Zonnepanelen via een Solax Power String omvormer

Net als bij SolarEdge moet u ook bij een Solax Power een omvormer laten installeren welke geschikt is voor het aansluiten van een thuisbatterij/accu. De omvormers welke hiervoor door Solax Power worden aangeboden vallen onder de X-Hybrid series. Deze omvormers zijn zowel te verkrijgen als 1-fase als 3-fasen variant en kunnen worden aangesloten op de Solax Power Triple Power batterij.

Net als bij de SolarEdge systemen is het ook mogelijk om uw bestaande Solax zonnepanelen systeem uit te breiden met een AC-lader, zodat uw huidige systeem geschikt kan worden gemaakt voor het opslaan van zonne-energie. Via onderstaande links kunt u meer informatie vinden over energie opslag binnen het Solax Power string omvormer systeem:


Deskundig advies

Twijfelt u of u een zonnepanelen systeem met een thuisbatterij / accu wilt aanschaffen? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. De vakmensen van Zeemanelektro.nl zullen u dan vakkundig adviseren en samen met u meedenken om tot de voor u ideale oplossing te komen waardoor het meeste rendement uit uw systeem haalt.