Verplichtingen na installatie van uw zonnepanelen

Als uw zonnepanelen inmiddels zijn geïnstalleerd, zijn er nog een aantal belangrijke zaken die u moet regelen. Op deze pagina staat beschreven wat u na installatie nog moet doen, omdat dit verplicht is of omdat het in uw eigen voordeel is.


Aanmelden als energieleverancier

De energie die wordt opgewekt door uw zonnepanelen wordt niet alleen door uzelf gebruikt. Een deel ervan wordt teruggeleverd aan het net. Hierdoor bent u in feite een energieleverancier. Volgens zowel Europese als Nederlandse wet- en regelgeving bent u wettelijk verplicht uzelf te registreren als energieleverancier nadat u zonnepanelen heeft laten installeren. Dit registratieproces kunt u voltooien via energieleveren.nl. Deze registratie zorgt ervoor dat de beheerders van het Nederlandse elektriciteitsnet inzicht hebben in de energieleveranciers van Nederland, waardoor zij efficiënt kunnen omgaan met de energiestromen.


Wilt u direct inzicht krijgen in uw mogelijkheden en potentiële besparing?


Aanpassen energielabel

Wanneer u zonnepanelen laat plaatsen, betekent dit vaak dat het energielabel van uw huis omhoog gaat. Een hoger energielabel kan resulteren in een stijging van de waarde van uw woning, dus het kan in uw voordeel zijn om het energielabel te verhogen. Sinds 1 januari 2021 is het vereist dat een gecertificeerde energieadviseur uw nieuwe situatie beoordeelt om het energielabel te verhogen. De adviseur houdt daarbij rekening met verschillende criteria, waaronder:

  • De totale oppervlakte van uw zonnepanelen: Een Jinko 435 Wp zonnepaneel van Zeemanelektro.nl heeft een oppervlakte van 2 m².
  • De omvang van uw huis: Hierbij wordt gekeken naar zowel de woonoppervlakte als de oppervlakte grenzend aan de buitenlucht. Tien zonnepanelen op een tussenwoning dragen meer bij aan energiezuinigheid dan tien zonnepanelen op een vrijstaande woning.

Conformiteitscertificaat

Als u een nieuw PV-systeem krijgt, uw omvormer wordt vervangen of uw bestaande zonnepaneleninstallatie wordt uitgebreid, moet u als eigenaar van een zonnepaneleninstallatie (vanaf 27 april 2021) verplicht een conformiteitscertificaat voor de omvormer hebben. Dit certificaat toont aan dat uw PV-systeem geschikt is voor aansluiting op het Nederlandse energienet. Hieronder vindt u een overzicht van de conformiteitscertificaten voor de omvormers die Zeemanelektro.nl gebruikt voor het installeren van zijn zonnepaneleninstallaties. Klik op de link van uw type omvormer om het certificaat te downloaden: