Enphase IQ micro-omvormers

Alle zonnepanelen hebben een omvormer nodig om de opgewekte zonne-energie om te zetten in bruikbare energie voor de apparaten in een woonhuis of bedrijfspand. Vaak wordt hiervoor één grote omvormer gebruikt om alle zonne-energie in één keer om te zetten. Echter, dit kan soms leiden tot verlies van opgewekte energie, omdat de omvormer niet alle energie kan verwerken. Dit komt omdat de omvormer een maximaal AC-vermogen heeft. Tegenwoordig is het mogelijk om een zonnestelsel te installeren met micro-omvormers, waardoor de traditionele grote omvormer binnen de installatie overbodig wordt. Dit maakt het mogelijk om slimmer en efficiënter om te gaan met de opgewekte zonne-energie.


Enphase IQ micro-omvormers in plaats van een traditionele omvormer

Enphase Energy heeft een innovatieve manier ontwikkeld voor het omzetten van opgewekte gelijkstroom van uw zonnepanelen naar bruikbare wisselstroom (230 V). In plaats van een enkele traditionele omvormer in uw woning of bedrijfspand, eventueel met optimizers, wordt er nu bij elk zonnepaneel een Enphase IQ micro-omvormer geïnstalleerd. Hierdoor vindt de omzetting van zonne-energie naar bruikbare energie direct plaats bij de zonnepanelen, in plaats van centraal. De omgezette energie wordt rechtstreeks naar de meterkast geleid en kan van daaruit door uw elektrische apparatuur worden gebruikt.

Doordat elk zonnepaneel is uitgerust met een Enphase IQ micro-omvormer, werken de zonnepanelen net als bij een PV-systeem optimizers allemaal individueel van elkaar. Dit betekent dat de zonnepanelen parallel zijn geschakeld. Als dus een paneel in de schaduw valt of er een storing optreedt, zullen de andere zonnepanelen toch vermogen blijven opwekken.


Wilt u direct inzicht krijgen in uw mogelijkheden en potentiële besparing?


De voordelen van Enphase IQ micro-omvormers

 • Eenvoudige uitbreidbaarheid: Bij traditionele omvormers wordt de AC-waarde gekozen op basis van het aantal geplaatste zonnepanelen, waardoor het moeilijk is om extra panelen toe te voegen aan uw PV-systeem. Met Enphase IQ micro-omvormers kunnen extra panelen eenvoudig aan het systeem worden toegevoegd, zodat u gemakkelijk meer panelen kunt plaatsen als uw energiebehoefte toeneemt.
 • Verminderde kans op storingen: Omdat er geen centrale omvormer is, is de kans op storingen kleiner en is het risico dat uw volledige PV-systeem uitvalt lager. Bovendien hebben traditionele omvormers vaak een beperkte levensduur, terwijl Enphase IQ micro-omvormers worden geleverd met 25 jaar garantie, waardoor uw systeem verzekerd is van een lange levensduur.
 • Energieopwekking bij weinig licht: Enphase IQ micro-omvormers maken gebruik van de innovatieve Burst Mode-technologie, waardoor ze zelfs bij bewolking of schaduwvorming op uw zonnepanelen in staat zijn om licht op te vangen en om te zetten in bruikbare energie. Bovendien zijn de omvormers IP67-gecertificeerd met een dubbelgeïsoleerde, corrosiebestendige behuizing, waardoor ze bestand zijn tegen zeer slechte weersomstandigheden.


Een nadeel van Enphase IQ micro-omvormers

 • Toch energieverlies: Traditionele omvormers hebben een maximaal AC-vermogen, wat ervoor kan zorgen dat er energieverlies optreet als de omvormer dit vermogen niet aankan. Helaas hebben Enphase IQ micro-omvormers ook een maximaal AC-vermogen, wat kan leiden tot energieverlies binnen uw PV-systeem. Op dit moment installeert Zeemanelektro.nl de door Enphase Energy aanbevolen IQ8AC-72-M-INT micro-omvormers met een maximaal AC-vermogen van 360 Wp. Dit betekent dat bij een zonnepaneel van 435 Wp minimaal 75 Wp vermogensverlies optreedt, omdat de micro-omvormer niet in staat is om alle opgewekte energie te verwerken. Hierdoor kan het totale energieverlies mogelijk toch groter zijn dan wanneer u zou kiezen voor een systeem met een traditionele omvormer.

Bij een centrale omvormer is er een minimale hoeveelheid zonne-energie nodig om het PV-systeem op te starten. Wanneer er te veel schaduw op de zonnepanelen valt, kan deze minimale waarde niet worden bereikt, waardoor de omvormer niet zal opstarten en er dus geen zonne-energie wordt verwerkt. Dit zorgt ervoor dat er zonne-energie verloren gaat en er een verlies aan opbrengst is.

Omdat dat de Enphase IQ micro-omvormers volledig onafhankelijk van elkaar werken, wordt de opbrengst slechts beperkt beïnvloed bij schaduwvorming. Hoewel de opbrengst per zonnepaneel iets kan afnemen, zal het systeem niet volledig uitvallen, waardoor u altijd kunt profiteren van alle op dat moment geproduceerde zonne-energie. Dit zorgt ervoor dat uw systeem continu de maximale opbrengst levert.


Garanties Enphase Energy vs. SolarEgde

 • De Enphase IQ micro-omvormers bieden standaard een fabrieksgarantie van 25 jaar, met een verwachte levensduur van 25 tot 35 jaar.
 • De SolarEdge power optimizers hebben eveneens een standaard fabrieksgarantie van 25 jaar, met een verwachte levensduur van 25 tot 35 jaar.
 • Andere onderdelen van Enphase Energy hebben een standaard fabrieksgarantie van 5 jaar.
 • De SolarEdge omvormer heeft standaard een fabrieksgarantie van 12 jaar, maar deze kan tegen een meerprijs worden uitgebreid tot 25 jaar. De verwachte levensduur is 15 tot 20 jaar.

Enphase IQ8 series micro-omvormers

Zeemanelektro.nl maakt gebruik van de nieuwste generatie Enphase IQ8 series micro-omvormers. Deze omvormers hebben een hoog vermogen en zijn geschikt voor alle zonnepanelen die door Zeemanelektro.nl worden aangeboden. Hierdoor kunt u optimaal rendement behalen uit uw zonnepanelen systeem wanneer u kiest voor door ons geïnstalleerde zonnepanelen. Als u meer informatie wilt over de componenten van het Enphase systeem, kunt u op de onderstaande links klikken:

 • Algemene informatie over Enphase IQ micro-omvormers
 • IQ8M micro-omvormer
 • Envoy S metered

Deskundig advies

Twijfelt u over de aanschaf van een zonnepanelensysteem met Enphase IQ micro-omvormers? Dan kunt u altijd contact met ons op te nemen! De vakmensen van Zeemanelektro.nl zullen u deskundig advies geven en met u mee denken om tot de ideale oplossing voor uw situatie te komen, zodat u het maximale rendement uit uw PV-systeem haalt.